Spanjola 1922: Monsteret fra Rjukan!

on
Categories: Prosjekter

Hva gjør man når man trenger eksosanlegg på en motorsykkel fra 1922 med bare ett produsert eksemplar? Man kommer selvfølgelig til Eksosanlegg AS i Moss! Denne unike motorsykkelen har plass til mor og far med sine tre barn – og to harehunder!

Til uken får vi inn et helt unikt prosjekt til vårt eksosverksted i Moss. Det dreier seg om en motorsykkel med sidevogn, bygget av Christian Larsen på anlegget til Norsk Hydro på Rjukan, i 1922. Merket er et noe unikt «Chr. Larsen, Eget arbeide, nr 1», men Larsen kalte den selv for Spanjola. På folkemunne blir den i dag omtalt som «Monsteret fra Rjukan», og ikke uten grunn: Den tre meter lange motorsykkelen har plass til både mor og far med sine tre barn – og to fuglehunder!

En spesialkonstruert V4 motor på hele 2 liter, hvor kun sylindere – i dette tilfelle fra en Indian Powerplus – og tenningsystem er hentet utenfra. Motorsykkelen kommer inn til vårt eksosverksted i Moss til uken, og hvem passer vel bedre for jobben enn vår egen Kåre Johansen! Med sine over 50 års erfaring omkring bygging av eksosanlegg for blant annet amerikanske veteranbiler, stiller Kåre opp med sin unike erfaring og kompetanse for å konstruere et eksosanlegg ingen helt vet hvordan så ut.

Christian Larsen med Spanjola ca 1922, bildet er tatt før sidevognen ble forlenget.

I 2019 har Spanjola fått tilbake mye av sin olivengrønne farge – og detaljene kommer tilbake på plass. Kraftoverføring til bakhjulet skal skje via dobbelt kjedetrekk.

Det meste av deler er funnet og sammensatt i 1994.

Monsteret fra Rjukan får etterhvert tilbake sin opprinnelige form.

Vi følger opp med flere bilder underveis i prosjektet, og håper vi får lov til å legge ut et bilde av sluttresultatet når den endelig står på veien, kanskje 100 år etter at den kom på veien første gang. I mellomtiden anbefaler vi å lese mer om historien bak prosjektet på eiers egen nettside: spanjola.no